Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

5.6.2012

Henna Haavisto
Yllä: Turun Museokeskuksen tutkija Henna Haavisto esitteli Turku valokuvissa -näyttelyä Logomossa keskiviikkona. Taustalla yksi näyttelyn kuvista, Birger Lundstenin 1930-luvulla ottama kuva Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun risteyksestä.

Vanhoista Turku-kuvista julkaistu myös kirja

Menneiden vuosikymmenten Turku valokuvina Logomossa

Leikkiä kaupungin kukkuloilla, tinkimistä torilla, romantiikkaa mopon selässä. Museokeskuksen ”Turku valokuvissa” -näyttely tarkkailee sotia edeltävää Turkua sen ajan kaupunkikuvaajien silmin. Näyttely on avoinna Logomossa 27.4.-29.7.2012.

”Turku valokuvissa” -näyttely nostaa esiin harvinaisia, jopa ennen näkemättömiä valokuvia kotikaupungistamme. Kuvat ajoittuvat 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuvuosikymmeniin.

Näyttelyn otokset on poimittu pääosin Turun Museokeskuksen huimasta, lähes 1,5 miljoonaa kuvaa käsittävästä valokuva-arkistosta. Logomon seinille kuvia on ripustettu satakunta.

– Yksityiskohtaisissa, suurissa kuvissa näkyvät rinnan arki ja juhla, työ ja huvit, vahva teollisuus ja laitakaupungin rauha. Näyttelyn on rahoittanut Turku 2011 -säätiö, eikä tätä olisi voitu tehdä ilman heidän tukeaan, Turun museotoimenjohtaja Olli Immonen kiittelee.

Naiset Aurakadulla
Yllä: Aurakatu, Turun Sanomat 1941.


Suuret valokuvatulosteet kuljettavat näyttelyvieraan sujuvasti tunnelmasta toiseen. Näyttelyssä kuvat on jaettu neljään kategoriaan. ”Ihmiset kaupunkikuvassa” tuo esille kadun vilinää ja kaupankäyntiä torilla sekä otoksia erilaisista joukkotapahtumista. ”Modernisoituva kaupunki” kertoo liikenteen muutoksista vuosikymmenten aikana ja nostaa teollisuuden ahkerat naiset eturiviin. ”Leikkivä kaupunki” vie katsojan pihapiirien iloisten lasten pariin ja ”Kaupunkiympäristön muutos” raottaa näkymiä laitakaupungin puutalokortteleihin sekä Aurajoen rannoille.

Esillä on kuvia muun muassa Turun ja lähialueiden teollisuutta paljon kuvanneelta Mauno Mannelinilta sekä kaupunkikuvan muutosta ahkerasti tallentaneelta H. Attilalta.

Studio 1910-luvulta
Yllä: Näyttelyvieraat voivat kuvauttaa itsensä 1910-luvun tunnelmallisessa studiossa.


Oman kokonaisuutensa näyttelyssä muodostavat taidokkaat studiomuotokuvat tunnetuilta turkulaisilta valokuva-ateljeilta. Vanhan ajan studion tunnelmaa voi itsekin aistia näyttelyn yhteyteen rakennetussa 1910-luvun studiossa. Leidit voivat kuvauttaa itsensä maisemataustaa vasten kesäinen lierihattu päässään, herrat keikaroivat sujuvasti silinterihatussaan.

Anne Ollila
Yllä: Dosentti Anne Ollila ja uunituore Turku vanhoissa valokuvissa -teos.

Kuvia myös kansien välissä

Logomon näyttely pohjautuu teemoiltaan väljästi kulttuurihistorian dosentti Anne Ollilan nyt julkaistuun kirjaan ”Turku vanhoissa valokuvissa 1865-1915”. Kirja ilmestyy Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemana ja osana Turun Museokeskuksen julkaisusarjaa.

Näyttelyn tavoin kirja esittelee aikaa, jolloin modernisoituminen muutti katunäkymää nopeasti. Kuviin on tallentunut vanhoja, purkutuomion saaneita rakennuksia sekä urbaanin elämän ilmiöitä, kuten uusia liikennevälineitä ja teollisuustoimintaa. Teos esittelee myös turkulaisia valokuvaajia, heidän toimintaansa ja valokuvaamisen kulttuuria.

– Valokuvauksella on suuri merkitys Turun historiassa. Turussa oli tammikuussa 1840 ensimmäistä kertaa maassamme esillä Pariisissa 1839 otettu valokuva. Hämmästyttävää uutuutta ihmeteltiin ja tihrusteltiin suurennuslasien läpi. Myös valokuvaus tuli Turkuun nopeasti, ja Suomen ensimmäinen valokuvakin on otettu Turussa 170 vuotta sitten, Anne Ollila kertoo.

Ollilan mukaan kirja nostaa esiin paloja jo unohdetusta historiasta.

– Esimerkiksi suomalaisten lojaalisuus Venäjän hallitsijasukua kohtaan on kuvien kautta selvästi havaittavissa, Ollila sanoo.

Turku valokuvissa -näyttely Logomossa 27.4.-29.7.2012. 
Näyttely on maksuton.

Logomossa jatkaa myös 29.7.2012 asti Turun kulttuuripääkaupunkivuoden nimikkonäyttely Tuli on irti! 
(Liput 7/5/3 euroa).

Logomon näyttelyt ovat avoinna 
ti-su klo 10-18.

Turku valokuvissa -näyttely Facebookissa

Aiheeseen liittyen:

Yllä: Historiallinen Turku virittää menneen ajan tunnelmiin.


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 5.6.2012 16:56 ja sivu on julkaistu 25.4.2012 15:43

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi